Tillbaka

Välkommen till Sippolas kennel

Start
Aktuellt
DW 1960-2012
  - Enno vom Zerling
  - Viktor von der Buchklinge
  - Sippolas Ila
  - Sippolas Kalif
  - Sippolas Kalla
  - Sippolas Lexi

DW > 2013
Vildsvinsjaktprov
Skydd utrustning
Kullar
Fotoalbum
Arkiv
Om oss
Kontakt
Stambok
Äldre nyheter
Reportage Jakt Vapen


 Född 2007-död 2022(15 år) av ålder

S Sippolas  Kalla efter Erik v Zerling undan S Sippolas Ila. Syster med Kalif. Kalla har alltid haft otroligt lätt för sig. Gör rätt från början. Drevsäker, ärlig, självständig, bra upptagare. Modig, finner alltid vildsvinen och markerar dem tydligt. Jobbar alltid för att de ska gå loss. Vettig balanserad skärpa. Intensiv i arbetssättet, sprängartyp precis som sina syskon. Jagar allt vilt men med växande vildsvins och hjortstam blir det också det vanligast viltet som jagas. Har stor rutin numera eftersom hon får jaga många dagar i veckan. Nedan en kort berättelse från hösten 2012: 
Kalla fann idag en stor grupp med grisar i super tätt Sitkagrane. Jobbade fantastiskt med dem. Jag ålade,kröp och hasade fram i granet för att komma nära och stötta henne eftersom det bara var Kalla och jag i granet. Snön gjorde att granarna hade kjolar som var idealet att gömma sig i för grisarna. Mörkret sänkte sig.Kalla jobbade intensivt med att få loss grisarna.Jag hörde hur de smög omkring oss i snön. Spåren var ömsom stora och medelstora. Fann en lite glänta där jag kunde stå upp. Utfallet kom lika plötsligt som alltid. Grisen gav sig först på Kalla och plötsligt fick den syn på mig.Kom som ett lokomotiv med blicken rakt på mig. Skenattacker råkar jag ut för då och då och de kan man ofta undvika. Men när grisen smackade med käften och tydligt tog sikte på mina ben så trädde reptilhjärnan in hos mig.Sköt den i skallen mindre än en meter framför mig,den landad på mina kängor.Tvärdöd. Kalla direkt framme och tackade för hjälpen.Resten av gruppen valde undertiden att lämna granet....  
En annan dag på annan mark hände detta:
Med intensivt skall markerar Kalla, att i detta björnbärssnår ligger det gris. Flera hundar passerar utan att reagera. De är inriktade på de grisar som redan är i rörelse. Kalla ger sig inte. Själv ser jag bara att det är tätt och snårigt men ett typiskt gömställe. Jag avvaktar.Plötsligt exploderar buskaget och en fullvuxen galt reser sig ur taggbuskarna. Kalla är genast framme och vill få galten att röra sig.Drevet går 175 meter in i tätt Sitkagrane. Kliff ansluter och fajten är igång. Hundarna skäller och grisen attackerar och slår ilsket mot hundarna.Kliff blir ordentligt tilltygad men ger inte upp. Grisen och hundarna kämpar våldsamt men grisen kan inte fly. Nu går det åt helvete, tänker jag. Sakta tar jag mig fram. Hela träd och buskar vajar.Sikten är dålig i det täta granet.Fastnar i björnbärsslanor. Tumult! Galten är helt upptagen med hundarna.Adrenalinet är på topp hos alla. Hundarna är för nära och rör sig hela tiden. Några kommandon når fram till dem, tillräckligt för att tillfället infinner sig för att avsluta kampen. Skönt. Lugnet återvänder, hundarna raggar den lite mer för att förvissa sig om att den är död. Sedan ser jag att Kliffs väst är trasig. Halsskyddet har hållit och är helt snittat som om Zorro har varit framme med sin sabel. Men resten av västen är i slamsor. Den har gjort sitt jobb.Blåmärken och mindre köttsår här och där men inget djupare. Återigen har västen skyddat en Catch-dog som Kliffe. Kallas väst har mindre snitt men själv är hon oskadad. Galten visade sig ha en gammal skada och var tre-bent.Ena frambenet var helt borta och såret läkt. Den var i bra hull och kunde trots sin skada kämpa rejält men inte springa förstås pga sin skada. Känns bra att Kalla hittade detta skadad djur och att vi kunde avsluta lidandet.

Mentaltestad av Barbro Börjesson. Helt nervfast och gör inga felkopplingar. Helt skottfast. Barbro och hennes team var mycket imponerade av Kalla, det är inte vanligt med nervfasta hundar.
 
Startad på Ukl med godkänt resultat. Kalla fick tyvärr avdrag på skottet. Ibland kan en skottfast hund feltolkas som berörd när den inte reagerar alls eller väldigt lite.Vanligt är att wachtelhunden blir hetsiga i skottet,tokrusar,"knallar", också en form av skottberördhet, som inte alltid är positiv i praktisk mening ,åtminstone i andra raser. I vår ras tolkas detta som "positivt".  En hund som inte gör detta utan är verkligt skottfast,ingen reaktion, kan då missbedömas som berörd.Rätt eller fel kan man alltid diskutera.Man får som deltagare acceptera bedömningen. Prov är ingen exakt vetenskap.
Efter alla år i praktiskt jakt med Kalla så kan man konstatera att hon inte är skottberörd, Barbro Börjessons bedömning stämmer bättre i det avseendet. Detta visar att det kan vara svårt med bedömningar och man får inta ett ödmjukt förhållningssätt. Inget är svart eller vitt...
Kalla är i alla fall en otroligt bra jakthund!  Ren fröjd att jaga med henne, ger oss  och alla andra som jagar med henne massor av jaktglädje och många skjuttillfällen. Frisk men har råkat ut för många vildsvinsskador genom åren.

Ukl: 5-8-4-5-4-7-8-4-4=49 p
Vildsvinsprov Godkänt,2011 (se fliken Vildsvinsjaktprov)
Mentaltest (B Börjesson)
Hd-A,Ed-0

Kullsyskon:
Kaiser, 5-6l-5-4-4-8-8-8-7=55p, Skogsprov Gk, Hd-B,Ed-0
Karu,   7-7-7-7-1-2-8-8-1=48 p,5-4-6-7-8-2-6-8-6=52 p. Hd-B,Ed-01
Kastor, 3-8-3-3-8-8-8-8-5=54 p, 1-2-1-2 avbröt, Hd-C,Ed-0
S Kobras, 3-8-3-3-8-5-8-8-1=47 p,Vildsvinsprov Gk,Hd-B,Ed-0
S Kalla,  5-8-4-5-4-7-8-4-4-=49 p,Vildsvinsprov Gk,Hd-A,Ed-0
S Kaxi,  3-5-3-3-5-8-8-8-7=50 p,3-3-4-3-8-7-8-8-5=49 p, Vildsvinsprov Gk,Hd-B,Ed-0
S Kalif Vildsvinsprov Gk
Kilroy omeriterad

S19564/2007 B
S Sippolas Kalla

Hd-A,Ed-0
 

ZBDW04-286 B
Erik v Zerling

Hd-A,Ed-0
 

ZBDW00-103 R
S Umberto vd Gonzeburg

Hd-fri

ZBDW96-208 R
S Zabrus Weidelsburg,Hd-1

ZBDW95-721 R
> S Kora v Fuchshohl, Hd-fri

ZBDW98-497 B
S Zirbel v Zerling

Hd-fri

ZBDW95-677 B
S Tarzan vd Sasse Hd-fri

ZBDW96-355 B
Afra Weidelsburg,Hd-fri

S54934/2003 B
S Sippolas Ila

Hd-B,Ed-0

S26630/2002 B
S Viktor vd Buchklinge

Hd-A,Ed-0

VDHDW99-242 B
Chico Wichtel, Hd-fri

ZBDW95-516 B
Pinta v Dunklen Schlag,

Hd-fri

S13288/99 B
Sippolas Gazoline

Hd-ua,Ed-0

S40744/88 B
Sippolas Blixen,Hdua,Ed-0

S59576/90 B
Frigga vd Buchklinge,Hdua,Ed-0

 

 

 

 


Arbetstecknet för drev ej synligt i webbformat,alla anor har detta tecken

 
 
2024 © Sippolas kennel